Izdelava spletne strani za
Razvojno agencijo Zgornje gorenjske

Izdelava spletne strani za
Razvojno agencijo Zgornje gorenjske

Odprtokodna spletna stran je…?

 

Odprtokodna spletna stran je spletna rešitev za katero je značilno, da kodo ureja in vzdržuje oziroma upravlja več različnih razvijalcev in podjetij. S tem, ko je razvoj razpršen in uporaba razširjenja med več razvijalcev, je preprečen monopol. Torej, če je vaša spletne stran narejena v odprtokodnem sistemu, niste odvisni samo od enega programerja. Tako narejeno spletno stran lahko vzdržuje ali spreminja vsak, ki pozna enega izmed odprtokodnih sistemov.

Najbolj razširjen odprtokodni sistem je WordPress. In to je sitem s katerim izdelujemo večino naših spletnih strani in spletnih trgovin. Več naših WordPress projektov si lahko ogledate tukaj.
Ker je WordPress izredno popularna spletna platforma za izdelavo odprtokodnih strani in spletnih trgovin, je tudi podpora odlična. Dober nabor tem in vtičnikov (plug-in) omogoča širok nabor možnosti. Tako lahko najdemo različne rešitve za specifične potrebe vaše spletne strani ali spletne trgovine.

Odprtokodna spletna stran in tehnične nastavitve

Da bo lahko ta odprtokodna spletna stran zaživela in se razvijali smo morali zagotoviti vse ustrezne tehnične temelje. Govorimo o ustreznih nastavitvah strežnika in optimizaciji hitrosti ter zagotavljanju varnosti. Pomembno je, da ta del projekta uredi strokovnjak, ki razume delovanje strežnikov ter odlično pozna WordPress okolje. Tukaj je pomembno tudi poznavanje SEO optimizacije in s tem povezanih tehničnih nastavitev na strani. Pozabiti ne snemo niti na GDPR in pa varnostne kopije spletne strani.
Ukvarjali smo se tudi z oblikovanjem uporabniške izkušnje, kategorizaciji različnih vsebinskih sklopov in razvrščanju različnega gradiva (od PDF dokumentov do Video vsebine)

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske se odločila za odprtokodni sitem tudi zaradi dejstva, da ga zaposleni že poznajo iz drugi projektov. Seveda bomo, za tiste, ki WordPress urejevalnika še ne poznajo, organizirali delavnico na kateri jih bomo seznanili z ključnimi orodji za urejanje vsebinskih sklopov spletne strani.
WordPress jim bo tako omogočal dolgoročno samostojno urejanje spletne strani. Samostojno bodo dodajali novice, projekte in aktualne razpise. Nas kot izvajalce spletne spleten strani bodo potrebovali le za tehnično vzdrževanje in varnostne nastavitve spletne strani. V praksi to pomeni, da bo lahko vsak sodelavec samostojno poskrbel za svoj projekt oziroma področje. S tem bodo občutno zmanjšali odvisnost od zunanjega izvajalca in posledično tudi stroške upravljanje. Seveda je pomembna tudi časovna komponenta urejanja spletne strani in odzivnost, ki je v primeru odprtokodne spletne strani skrajšana.